Willem Jan van Asselt

Sinds augustus 2014 is Willem Jan van Asselt uit Nijverdal (1963) dirigent van Half Past Nine.

Na een muzikale jeugd studeerde Willem Jan aan het Twents Conservatorium in Enschede. Allereerst studeerde hij een tijd de hoofdvakken schoolmuziek en piano, maar na een paar jaar maakte hij de definitieve keuze voor het hoofdvak koordirectie. Zijn hoofdvakdocent was Kees Stolwijk. In 1989 studeerde Willem Jan af met het Praktijkdiploma Koordirectie, waarna hij bij een aantal verschillende koren dirigent is geworden. Ondanks zijn klassieke opleiding is het werkveld van Willem Jan meer en meer verbreed en dirigeert hij de laatste jaren vooral veel lichte muziek, pop en muziektheater. Zo is hij in de afgelopen 15 jaar dirigent en muzikaal leider geweest van een aantal pop- en lichte muziekkoren en heeft hij in 2013 de start gemaakt met een nieuwe ambitieuze muziektheatergroep in zijn woonplaats Nijverdal, ‘NOVA’.

De passie voor het zingen en het brede werkveld leidde ertoe dat Willem Jan zijn zangvaardigheden en het vakmatige inzicht hierin uit wilde breiden; dit bracht hem tot de keuze voor het volgen van een driedaagse basiscursus E.V.T.S. Deze zangmethode (Jo Estill’s Voice Training System) werkt volgens het principe dat er geen goede of foute manier van zingen bestaat, maar dat er voor elke muziek- en zangstijl een ‘stemkwaliteit’ vereist is. Dit sluit daardoor erg goed aan bij Willem Jans veelzijdige koor- en zangpraktijk.
Willem Jan is verder werkzaam in zijn privé praktijk voor piano- en keyboardlessen en daarnaast is hij actief als pianist en zangcoach.

beeld willem jan van asselt